Przedszkole Publiczne w Bystrej Podhalańskiej

Innowacja Mały Kucha

Program edukacji kulinarnej  "Mały kucharz" został opracowany przez panie: Sylwia Gałka i Elżbieta Jabcoń. Jest to innowacja pedagogiczna wdrażana w latach 2018-2020. Polegała na na przeprowadzeniu comiesięcznych zajęć kulinarnych we wspomnianych grupach.

 

Cele główne programu:

  • Rozwijanie własnej samodzielności i aktywności dzieci,
  • Stymulacja wielozmysłowa,
  • Rozwijanie funkcji poznawczych,
  • Kształtowanie umiejętności zdrowego i racjonalnego odżywiania.

 

Przykładowe dania przygotowane przez dzieci 

 

Sok marchewkowo-jabłkowy

 

Shake bananowy

 

Pierniczki na choinkę

 

Kanapki na krakersach

 

Deser galaretkowy

 

Wiosenne kanapki

 

Pierniczki na choinkę

 

Ciasto marchewkowe

 

Sałatka jarzynowa

 

Zapiekanki jesienne

 

Ciasto owocowe

 

Sok marchewkowy